Zonwering binnen of buiten

Zonwering houdt de zon voor je buiten. Dit zorgt zomers voor een aangenamere temperatuur. Maar er is zowel buiten als binnenzonwering. Welke vorm werkt het best in jouw situatie? Wij zetten graag de informatie voor je op een rijtje!

Welke vormen binnen- en buitenzonwering zijn er?

Soorten binnenzonwering:

  • Jaloezieën zorgen ervoor dat je de binnentemperatuur kan reguleren. Bij het sluiten van de jaloezieën komt er minder zon naar binnen, waardoor je de binnentemperatuur beter kan reguleren.
  • Gordijnen hebben ook een isolerende werking, voornamelijk de verduisterende variant. Helaas warmt je raam alles nog op, dus heb je niet alle voordelen van effectieve zonwering

Soorten buitenzonwering:

  • Zonnescherm houdt de zon van je raam en bezorgt je schaduw op het terras. Zo wordt niet alleen de binnentemperatuur aangenamer, maar geniet je ook nog eens meer van je buitenleven.
  • Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van buitenzonwering. Vanwege de laag stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik wordt er een barrière gecreëerd die de warmte buiten houd. Dit geldt ook voor de kou in de winter, zo profiteer je dus het hele jaar door van zonwering!
  • Screens hebben eenzelfde werking als rolluiken. Ritsscreens zorgen ook voor een stilstaande luchtlaag. Bij screens heb je dan wel weer het voordeel dat je er doorheen kan kijken. Mensen van buitenaf kunnen niet naar binnen kijken, maar jij behoudt wel je uitzicht.

Voordelen van zowel buiten- als binnenzonwering

Kies je nou voor zonwering binnen of buiten? Er zijn verschillende voordelen aan zowel binnen als buitenzonwering. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Regeling van lichtinval
  • Energie-efficiëntie
  • Esthetische waarde
  • Gebruiksgemak

Daarnaast zijn er ook andere voordelen aan buitenzonwering, zoals een zonnescherm, screens en rolluiken:

  • Effectieve warmtewering
  • Energiebesparing
  • Verbetering van het buitenleven
  • Verhoogde privacy en veiligheid
  • Weerbestendigheid

 

Nadelen van binnen- of buitenzonwering

Aan elk voordeel zit vaak ook een nadeel. De nadelen van binnenzonwering zijn:

  • Beperkte warmtewering
  • Minder effectieve isolatie
  • Beperking van uitzicht
  • Moeilijker schoon te houden

Bij buitenzonwering zou je deze nadelen kunnen ervaren:

  • Hogere kosten
  • Complexere installatie
  • Visuele impact
  • Mogelijke Vergunningseisen

Ga ik nou voor zonwering buiten of binnen?

Bij Zonweringfabriek hebben we geprobeerd de nadelen van zonwering tot een minimum te beperken. Zo hebben we ervoor gezorgd dat het installatieproces van de zonwering zo makkelijk mogelijk is.

Daarnaast is de zonwering in veel verschillende kleuren en maten te bestellen, waardoor je altijd wel een stijl vindt die bij jouw woning past.

Screens en rolluiken binnen of buiten?

Heb je een monumentaal pand? Dan is buitenzonwering aan de gevel geen optie. Gelukkig is er ook een oplossing daarvoor.  Screens en rolluiken die je buiten kunt ophangen kan je ook binnen installeren. Wil je dus toch genieten van alle voordelen van zonwering en je gevel blijft gespaard.

Dit is ook de oplossing als je zonwering bijvoorbeeld grof vindt staan of niet de meest stijlvolle manier. Door het binnen op te hangen merk je nog steeds de voordelen van je zonwering, maar is deze vanaf buiten niet te zien.

Andere zonwering bij Zonweringfabriek

Op deze website vind je niet alleen standaard buitenzonwering, als rolluiken, screens en zonneschermen, maar ook andere vormen van buitenzonwering. Zo zijn in de zomer van 2024 de nieuwe screendoeken met zuignappen of tourniquets gelanceerd.

Het is een kosteneffectieve oplossing voor controle over de hoeveelheid lichtinval en warmte in huis. Het screendoek met tourniquets en het screendoek met zuignappen zijn beschikbaar in verschillende maten en kunnen snel en eenvoudig worden aangepast aan de grootte van je ramen.

Conclusie: wat werkt het beste?

Uiteindelijk werkt buitenzonwering het beste. Je houdt hiermee de zon van je raam, waardoor het glas niet de kans krijgt op te warmen. Buitenzonwering is veel efficiënter om de warmte van zon instraling tegen te verlagen.

Uit een test met honderden “zonweringsdoeken” bleek dat de warmte reductiewaarde van buitenzonwering globaal 0,1-0,3 is. Van binnenzonwering is deze warmte reductiewaarde 0,5-0,9.

De meest efficiënte rolluiken zijn die met een witte kleur. Bij screens geldt dat een zwart doek het meest effectief is als je het screen gebruikt voor buitenzonwering. Wil je met screens maximaal zon weren, kies dan voor een zwart doek buiten en witte binnenzonwering (zoals rolgordijnen).

Toch kan binnenzonwering een goed alternatief zijn voor huizen waarbij buitenzonwering geen optie is, zoals bij monumenten. Je houdt alsnog de zon buiten, dus het scheelt altijd iets. Je kunt ook rolluiken of screen aan de binnenkant van je raam plaatsen, waardoor je alsnog profiteert van veel voordelen van zonwering.

Rolluik met Somfy motor online besteld. Was snel en netjes verpakt geleverd. Ook het ophangen met de gemakkelijke video's was prima te doen. Ben zeer tevreden met de kwaliteit. Heb wel zelf even op Google opgezocht hoe je de Somfy motor moest instellen ook dat ging zeer gemakkelijk. Een aanrader.

Fred Bresser

Prima levering en product. Snelle reactie klantenservice gehad op mijn vraag over de levering. Top

Robin van Wijngaarden

Super service makkelijk te monteren En bij mijn vragen via de ap altijd gelijk antwoord Top bedrijf

Wilma Regtop

Wij zijn zeer content met de screens van de Zonweringfabriek. Bij ons hangen ze niet voor de ramen, maar tegen de terrasoverkapping. Een fantastische voorziening tegen de zon, met behoud frisse lucht. En als we ze 's avonds dicht doen, dan hebben we minder last van vliegende insecten en onder de overkapping blijft het ook langer warm, zodat je langer buiten kunt zitten. Bij de Zonweringfabriek zijn we prettig en deskundig geholpen, in de showroom en ook telefonisch. Prima website, gemakkelijk bestellen en duidelijke montagevideo's. De montage is goed te doen al stelt de montage tegen een terrasoverkapping je voor andere uitdagingen dan wanneer je de screens tegen de muur monteert. Wij zijn erg blij met het resultaat en bezien de prijs voor bestelling bij de Zonweringfabriek hebben wij het zelf monteren er graag voor over gehad.

Pieter Kleve

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Zonwering subsidie

In deze blog vertellen we je wat jij moet weten over zonwering subsidie!

Blog
Buitenzonwering Zonnescherm Knikarmschermen Balkon De Zonweringfabriek

Zonwering versus airco

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog

Je huis koel in warme zomers? Welke zonwering werkt het beste?

In deze blog vertellen we je alle voor- en nadelen van verschillende soorten zonwering, zodat jij een goede keuze kan maken!

Blog
Copyright De Zonweringfabriek 2024
Altijd veilig en vertrouwd: